BISERICA ORTODOXA

In anul 1813 s-a cladit prima biserica ortodoxa din Jidvei, aceasta era din lemn si avea hramul Sfantului Nicolae. Biserica a fost demolata in anul 1924 si s-a cladit alta din caramida pe aceeasi locatie. Constructia a durat un an de zile, fiind gata in anul 1925, pastrandu-se hramul Sfantului Nicolae.

Intre anii 1996-2002, sub indrumarea preotului paroh Dorin Lazar, a fost ridicata o noua biserica. Aceasta a fost construita in doua etape, in prima parte s-a demolat altarul vechii biserici si a fost extinsa in doua abside laterale, plus altarul. In partea a doua, a fost recladit turnul. Dupa extindere s-a constoatat ca partea ramasa din vechea biserica este deteriorata si s-a ajuns la concluzia ca trebuie demolata si refacuta. Astfel, in prezent, forma constructiva a bisericii este triconica, avand turla pe antreul de intrare.

Lacasul este construit pe fundatie de beton cu pereti de caramida, bolti si arce de lemn. La interior, biserica se compune din urmatoarele spatii; altar, naos, pronaos, antreu si cafas. Lateral de antreu se afla scara de urcare in cor si o incapere cu centrala termica pe gaz. In fata bisericii s-a construit un pridvor de stalpi care protejeaza intrarea in biserica.

In anul 2007 biserica a fost pictata in tehnica tempera grasa. Culorile predominante fiind albastru, caramiziu si maro. Din vechea biserica s-a pastrat doar iconostasul din lemn de brad sculptat cu borduri ornamentale in forma de vita de vie, struguri si porumbei. Stalpisorii din jurul usilor imparatesti si diaconesti sunt sculptati in forma de impletitura, in varf cu capiteluri cu frunze sculptate. Pictura iconostasului este in ulei pe lemn in stil oriental.

BISERICA GRECO CATOLICA

In anul 1996 a inceput constructia bisericii, aceasta a durat pana in anul 2000, cand, in 4 iunie, biserica a fost sfintita si a primit hramul Sfintei Treimi. Constructia bisericii nu era posibila fara ajutorul oamenilor si organizatiilor catolice din Austria si Germania. Din 1997 slujba s-a facut in biserica, chiar daca aceasta nu era terminata, doar tencuita. Prima slujba oficiata a fost la Florii.

In 1998 a fost pus acoperisul turnului.

In momentul de fata, parohia este constituita din peste 300 credinciosi si este pastorita de preotul Ioan Rosca.

BISERICA EVANGHELICA

In prima ei forma, biserica a fost construita in secolul al XV-lea, fiind modificata in 1795. Din constructia originala a bisericii mai exista numai strana in forma neschimbata. In aceasta strana se afla un tripticon din anul 1508, care la inceputul sec. al XIX-lea a fost predat comunitatii din Tatarlaua. Clopotnita situata la 10 metri spre nord de cladirea bisericii, a fost construita in anul 1508. In anul 1858 s-a constatat ca in Jidvei exista un clopot mare, cu urmatoarea inscriptie: DEO SOLI GLORIA SIGISMUND STUNDENMACHIR 1559. Mai tarziu acest clopot a fost turnat din nou.

Actualele clopote sunt:

Clopotul care anunta incendii, cu inscriptia: GLORIA IN EXCELSIS DEO IN TERRA PAX OMINIBUS ANNO 1681.

Clopotul pentru rugaciunea Tatal nostru, cu inscriptia: B.C.A.V.H.M D.C.XVII

Clopotul mare, cu inscriptia: GOT YUR EHRE UND SEINEM VALKE. ZUM FURER VEREHROT VON SAMUEL SCHOPPNER, SEIDEN ZU OSTERN 1922.

Clopotul mijlociu, cu inscriptia: LAUTE ZU GOTT UNS DEUTSCHE HERZ VEREINIGE BEIDE DURCH DEIN ERZ. NACH KRIEG UND NOT UND LEID. SEIDEN IN JAHRE 1922, SCHIEB. HERMANNSTADT